Meny
Bli medlem
Resolusjoner

Ikke kast eggene dine! 

27.02.2018

Privathusholdningene står for over halvparten av all matkasting, og så mye som hver 8. handlepose med mat går direkte i søpla. Mye av denne maten blir ikke en gang åpnet før den blir kastet. Dette er ikke bare lite bærekraftig, det er også dyrt og unødvendig. En av hovedgrunnene til dette, er at mange kaster all mat etter «best før» -datoen. Samtidig vet vi at denne maten kan være fullt spiselig i flere måneder etter at den har «gått ut på dato».   

Et eksempel på dette er egg. Før var holdbarheten på egg 45 dager. I år 2000 ble holdbarheten satt ned til 28 dager på grunn av et EU-direktiv som Norge må følge. Dette skyldes at flere av EU-landene har hatt problemer med salmonella. Samtidig kaster vi 850 tonn friske egg hvert eneste år, til tross for at det aldri har blitt oppdaget salmonella i Norge. I tillegg har Norge ekstra strengt regelverk når det kommer til oppbevaringstemperatur. Det er med andre ord et paradoks at vi i Norge må kaste tonnevis med frisk mat fordi EU-landene sliter med salmonella i sine egg – i hvert fall med tanke på at det er hav- og landbrukspolitikken som skiller oss fra EU.  

Vi ønsker derfor å gi Norge mulighet til å bestemme datostempling på norske/norskproduserte matvarer selv, uavhengig av EUs bestemmelser.