Gå til hovedinnhold

Fjern medisin frå menyen

Vi er i ferd med å tape vårt viktigste våpenkappløp. Kappløpet mot bakterielle infeksjoner. Antibiotika, vårt viktigste våpen, holder på å gi etter for den kraftige økningen i resistente og multiresistente bakterier vi har sett de siste årene. I Europa og USA dør det omtrent 50.000 mennesker årlig som følge av multiresistente bakterier

Forskere anslår at alt denne generasjonen vil kunne oppleve at viktige operasjoner ikke kan gjennomføres på grunn av manglende midler til å motkjempe infeksjoner. Resistente bakterier utvikles overalt der det brukes antibiotika. Særlig der antibiotika misbrukes. Derfor er det essensiellt å føre en streng og restriktiv linje i antibiotikaforbruket.

Av hele verdens antibiotikaproduksjon på 300.000-500.000 tonn, brukes over to tredjedeler til kjøttproduksjon. I USA, Brasil, Argentina, og i land i Sør Europa og Asia brukes enorme mengder antibiotika i fòret i storfekjøttproduksjonen, da dette får storfe til å vokse raskere og tillater å holde flere dyr på mindre areal. Det er av samme grunn at det brukes enorme mengder antibiotika i fòret i grisekjøtt- og kyllingkjøttproduksjonen.

I Norge har det vært forbudt å bruke antibiotika i dyrefòr siden 1995, og Norge er et av landene i verden med minst antibiotikabruk i jordbruket. Ifølge European Medicines Agency, er antibiotikaforbruket 4 ganger høyere i Svensk jordbruk, 10 ganger høyere i Danmark, og mer enn 50 ganger høyere i Tyskland. I Italia og på Kypros er antibiotikaforbruket i matproduksjonen over 100 ganger høyere enn i Norge. I Kina, verdens største produsent av antibiotika, blir over halvparten av antibiotikaproduksjonen brukt i matproduksjonen.

Forskermiljø over hele kloden slår alarm, og fastslår at utviklingen av antibiotikaresistente bakterier er den største trusselen mot den globale folkehelsen i moderne historie. Da kan vi ikke bare sitte stille uten å foreta oss noe. Foruten å holde ei streng linje i antibiotikaforbruk til mennesker, er det essensiellt at vi får større kontroll over utviklingen og spredningen av resistente bakterier i matproduksjonen. Det er den nasjonale og globale folkehelsen som står på spill.

  • Vi må forby importen av kjøtt oppfòret på antibiotika.

  • Det må utvikles et internasjonalt, offentlig tilgjengelig antibiotika-register, der enhver distribusjon av antibiotika til jordbruket registreres. Dette gir land grunnlag for å fastslå hvilke land/produsenter man vil tillate import fra.

  • Det må foretas hyppige stikkprøver på importert kjøtt for å fastslå at kjøtt er fritt for antibiotikaresistente bakterier. Dagens praksis med stikkprøver for resistente bakterier i norskprodusert mat må fortsette.

  • Bruken av antibiotikalignende stoffer som Narasin bør ut av norsk kyllingproduksjon. I takt med at bruken av Narasin forbys i norsk kyllingproduksjon, må vi forby importen av kyllingprodukter og livdyr oppfòret på Narasin. Kun slik kan vi presse utenlandske produsenter til å legge sin produksjon over på ei linje fri for medisinske tilsetningsstoff.

  • Vi må forby importen av livdyr fra produsenter som har registrert forekomster av antibiotikaresistente bakterier.

Vedtatt av senterungdommens landsstyre 22. juni 2014