Gå til hovedinnhold

Stopp import av fet gåselever fra tvangsfora fjørfe

Foie gras, eller gåselever, er en delikatesse som fremstilles av fet gåselever. Produskjonen av foie gras er forbudt i Norge, derfor importeres dette hovedsaklig fra Frankrike og Bulgaria. Gjessene tvangsfores ved en metode kaldt gavage. Der føres en slange ned i halsen på gjessene, og en blanding av karbohydrater og fett pumpes ned i magen på gjessene. Fuglene tvangsfores til det punkt der fett lagres i leveren og dette fører til stort ubehag for fuglene, som tvangsfores på denne måten 3-4 ganger i døgnet noen måneder før de slaktes.

Metoden er svært omstridt og mange butikkjeder har derfor besluttet å ikke føre produkter som inneholder fet gåselever, deriblant gåseleverpate.

Senterungdommen mener det er unødvendig å utsette fuglene for denne formen for produksjon, og at det ikke er nødvendig å selge produkter som benytter fet gåselever i Norge

Senterungdommen vil:

  • Kreve et forbud mot salg og import av produkter som stammer fra fugler som er blitt avlet opp ved gavage

Vedtatt av senterungdommens landsstyret 22. juni 2014.