Meny
Bli medlem
Resolusjoner

Spis norsk mat - også på restaurant!

17.10.2022

Det norske landbruket er en viktig bærebjelke i samfunnet vårt, og sikrer over 100 000 norske arbeidsplasser rundt om i landet vårt. Samtidig bidrar beiting og slått med å ivareta det biologiske mangfoldet, og det er lavere klimagassutslipp fra storfeproduksjonen i Norge sammenlignet med resten av verden.

Friske og glade dyr er en nødvendighet for å produsere kvalitetsmat, og de norske bøndene produserer kvalitetsmat i verdensklasse. I Norge stilles det høye krav når det kommer til dyrevelferden, og vi kan skilte med at vi ligger helt i verdenstoppen når det kommer til både dyrevelferd og dyrehelse. Samtidig er det strenge restriksjoner når det kommer til medisinering av dyr, og vi har et lavt forbruk av sprøytemidler. Summen av alt dette er at du som forbruker får god mat som du kan spise med god samvittighet, uten å være redd for blant annet antibiotikaresistens. Grunnene for å spise norsk mat er altså mange, og det er viktig for mange forbrukere å vite hvor maten kommer fra, slik at en kan bruke sin forbrukermakt til å støtte det norske landbruket. Dette bør være mulig også dersom du velger å spise på restaurant eller bakeri.

Senterungdommen mener:

  • Spisesteder skal informere om opprinnelsesland på kjøtt, meieriprodukter og egg i menyen.
  • At bakerier skal merke varene sine tydelig slik at det fremkommer hvor kornet som er brukt kommer fra.   
  • Alle ingredienser som kan produseres i Norge, bør komme fra norske gårder.
  • Spisesteder står ansvarlig for å informere gjestene om opprinnelsesland på grønnsaker, kornprodukter, fisk og skalldyr.

Vedtatt av landsstyret oktober 2022.