Meny
Bli medlem
Resolusjoner

Traktorførere er kvalifisert til å kjøre bil med tung henger!

15.02.2021

I dag tar mange førerkort for traktor (klasse T) når de er 16 år. Dette gir de lov til å kjøre en traktor med totalvekt på 25.000 kg i opptil 40 km/t. Dette er et stort ansvar, et ansvar som også avspeiles av den omfattende opplæringa man må fullføre for å få førerkort for traktor. Kurset som kreves setter strenge krav til forståelse av å kjøre en maskin med en tung henger i samhandling med andre trafikanter. Kurset setter også krav til lastsiking og merking av bred og lang last. Dette syns Senterungdommen er bra og viktig for å hindre skader i trafikken. Med dette som grunnlag syns vi det urettferdig at personer med førerkort for både traktor og bil ikke har lov til å kjøre bil med tung henger. 

Når man tar førerkort for bil med tung henger (klasse BE) gjennomgår man de samme kursene som når man tar førerkort klasse T, med små unntak. I tillegg har man en praktisk oppkjøring. Kurset forutsetter at du allerede har førerkort for bil. Dette gir deg retten til å kjøre henger med totalvekt på 3500 kg, mot 750 kg med klasse B.

Ved bestått førerkort klasse BE gir det deg også muligheten til å kjøre traktor med en vektbegrensning på 25.000 kg. Du får med andre ord førerkort for traktor, uten at du noen gang har vært i nærheten av en så stor maskin sammen med en kjørelærer.

De personene som tok førerkort for traktor da de var 16 år, har allerede hatt muligheten til å kjøre med henger i to år når de skal ta førerkort for bil. Dermed syns Senterungdommen det er urettferdig at man ikke får en utvidelse i førerkortet for dette.
 

Senterungdommen mener:

  •  Kombinasjonen av bestått førerkort klasse T og klasse B skal automatisk gi førerkortklasse BE.

 

Vedtatt av Senterungdommens sentralstyret februar 2021.