Meny
Bli medlem
Resolusjoner

Moms på brukte klær

20.02.2023

Bruktbutikker lever av å selge klær og gjenstander som har blitt donert. Moms er en statlig avgift som legges på varer som selges, og klær som selges i bruktbutikk er intet unntak til tross for at moms allerede har blitt betalt fra importør til butikk og til slutt til kundeleddet. Det vil si at momsen kan ha blitt betalt hele tre ganger når du kjøper et plagg hos Fretex.


Det må også betales moms om en klesforretning velger å gi bort usolgte klær i gave. Derimot får klesforretninger fradrag for ubrukelige klær som må kastes. Dermed oppfordres kleskjedene til å ødelegge klær som var fullt brukbare i utgangspunktet.


Bruktbilsalg har momsfritak i dag, og det bør være en selvfølge at dette gjelder brukte klær også. Tøystoffer krever enormt med ressurser å produsere, og produseres vanligvis i lavkostland der prosessene ofte er forurensende og skadelig for arbeiderne. Derfor må vi gjøre det attraktivt å kjøpe brukt fremfor nytt. Hvis man bremser forbruket vil også produksjonen gå ned. Uansett er det mye fint og unikt man kan kjøpe på bruktbutikk.


Senterungdommen vil at:

  • Bruktbutikker skal ha momsfritak på salg av klær
  • Klesforretninger skal ha momsfritak når de gir klær i gave til bruktbutikker og ideelle foreninger.

Vedtatt av sentralstyret februar 2023