Meny
Bli medlem
Resolusjoner

Fleksible åpningstider i dagligvarekjedene med ny teknologi

23.11.2021

I dagens samfunn ønsker vi stadig at tjenester skal være mer tilgjengelige og mange er avhengig av tilgjengeligheten for å få hverdagen til å gå rundt. Som et resultat av dette tilpasses tjenestene i stadig større grad forbrukeren og blir mer fleksible og praktiske.

Det samme har vi de siste tiårene sett med stadig lengre åpningstider i dagligvarekjedene og søndagsåpne brustadboder. I distriktene er likevel ikke dette alltid en realitet, noe som gjør at mange må velge vekk lokalbutikken sin, om de skal handle sent på dagen eller søndag.

Merkur-programmet, som er Kommunal- og moderniseringsdepartementet sitt verktøy for å utvikle butikker i utkantstrøk, begynte i 2019 med et pilotprosjekt kalt «Fleksible åpningstider med ny teknologi». Prosjektet går ut på at åtte dagligvarebutikker i distriktet, skulle bli utstyrt med selvbetjeningskasse og være åpent 24 timer i døgnet, 365 dager i året. Visst du handler utenom ordinært betjent arbeidstid, så ville du kunne låse deg inn i butikken ved hjelp av en app eller et bankkort. Erfaringene fra pilotprosjektet viser til at selvbetjening og døgnåpen butikk har gjort butikkene i distriktene mer attraktive for kundene. Butikkene har fått en kraftig vekst i omsetningen og både kjøpmann og kunder er fornøyde. Samtidig har dette sørget for at kjøpmennene får frigjort tid fra å betjene kassen til å utvikle butikken på andre måter. Resultatet peker også på at denne teknologien kan bli spesielt viktig for å beholde og utvikle butikkene i distriktet.

Den ubemannede dagligvarekjeden Alltimat 24SJU, som allerede er etablert i Sverige, planlegger snart åpning av de første butikkene i Norge. Butikkene vil først og fremst være rettet mot distrikt der det ikke er grunnlag å ha bemannet butikk og være på omkring 50 kvadratmeter. Dette kan sørge for at mange får kortere vei til å handle de mest nødvendige varene og være med på å gjøre distrikta mer attraktive.

Senterungdommen vil:

  • Videreutvikle merkurprogrammet sitt pilotprosjektet «fleksible åpningstider med ny teknologi» til å omfatte enda flere dagligvarebutikker
  • At butikker med ubemannede åpningstider som ligger i et område der det ikke er grunnlag for å drive bemannet butikk skal kunne bli en del av merkur-ordningen.

Vedtatt av Senterungdommens 72. landsmøte november 2021