Gå til hovedinnhold

Rettferdig handel for norsk mat

Fra bonden i fjøset, gjennom alle mellomledd i verdikjeden, så sysselsetter det norske landbruket mellom 90 000 og 140 000 nordmenn hver dag. Dette genererer en årlig verdiskapning på over 150 milliarder kroner.

Trygg, bærekraftig og kortreist mat fra Norge utkonkurreres stadig oftere av billige, importerte ferdigprodukter. Dette er en effekt av import- og tollregler som sender store deler av verdiskapingen ut av Norge, og som RÅK-ordningen forsøker å kompensere for. 

RÅK-varer som kjeks, pizza, sjokolade og ferdigretter inneholder ofte melk, kjøtt og korn fra utlandet – råvarer vi produserer i Norge med høye krav og kostnader. Når disse varene importeres fra lavkostland med minimale tollsatser, taper norsk næringsmiddelindustri i konkurransen – og arbeidsplasser i distriktene står i fare. 

Mer av maten vår bør produseres og foredles i Norge. RÅK-ordningen har som hovedmål å beskytte norske bønder og forbrukere, ikke å generere store statlige tollinntekter. Det skal være både lett og lønnsomt å velge norsk. 

Senterungdommen vil derfor: 

  1. Samarbeide med samvirkende og matindustrien for å kartlegge potensiell vekst i innenlands foredlingsindustri. 

 

  1. Iverksette informasjonstiltak for å synliggjøre fordelene med høyere norskandel og sikre bredest mulig folkelig støtte. 

 

  1. Stegvis styrke RÅK-ordningen for å sikre at bearbeidede matvarer med melk, kjøtt, frukt, grønnsaker og korn ikke undergraver norsk produksjon. 

 

  1. Trygge arbeidsplasser og videreforedling i distriktene, der matindustrien er en bærebjelke for bosetting og lokal verdiskaping