Meny
Bli medlem
Resolusjoner

Norsk ull er gull

23.11.2021

Mange av garnnøstene som finnes i butikken i dag har hatt en lang reise. Ulla har ofte reist fra et stort industribruk i Australia til en fabrikk i Kina der den spinnes. Så sendes ulla til Italia for å bli farget, før den sendes som ferdig salgsprodukt til Norge. Det er vel ikke klimavennlig å kjøpe ull opprinnelig fra Australia, når vi produserer norsk klimavennlig ull i vårt eget land?

Den norske ulla er blant verdens mest miljøvennlige tekstilfibre. Det brukes lite kjemikalier og vi har svært god dyrevelferd i Norge. Dette gjør at norsk ull i mange tilfeller er svanemerket. Den norske ulla har svært god kvalitet, den er slitesterk og nupper lite, noe som gjør at klærne holder lenge. Den er spenstig, som gjør at klærne holder fasongen. Ulla har god glans som gjør at fargene syns bedre. Fordi sauen lever i norske klimatiske forhold har ulla kvaliteter og egenskaper som egner seg godt til norske forhold. Den holder godt på varmen og transporterer fuktighet bra.

De norske ullvarefabrikkene stiller strenge krav til ulla de tar inn, blant annet at det skal være jevn tykkelse på fibrene, ingen dødhår, ingen sorte fibre og god spenst og tydelig krusing. Det er et fåtall av sauerasene som finnes i Norge i dag som passer inn under alle disse kravene, noe som gjør at mye av ulla som produserer blir destruert av bonden selv fremfor at den blir levert inn til ullstasjonene. I tillegg sendes 70%-80% av den norske ulla til utlandet for produksjon av tepper. Systemet for klassifisering av ull burde i bedre grad tilpasses flere av de norske sauerasene, slik at vi får økt ressursutnyttelsen av ull fra ulike raser, med ulike egenskaper. I tillegg burde pris til bonde økes for å unngå at ulla blir destruert. Dette er en måte vi kan få utnyttet de bærekraftige, norske ressursene bedre på.

Den sisten tiden har man sett en økende strikketrend i landet vårt. Dette er en gylden mulighet til å få brukt mer av den norske, bærekraftige ulla. I tillegg er mange bunader laget av norsk ull. Både bunader, tovede plagg og strikkaklær laget av norsk ull er holdbare og kan brukes i mange generasjoner. For bedre bevisstgjøring av norske tekstilprodukter er det viktig at varene merkes med opprinnelsesland og produksjonsland. Dette vil gjøre det enklere for kunder å handle norske produkter. Nordland Senterungdom vil derfor øke fokuset på produksjon, bruk og produktmerking av norsk ull.

Senterungdommen vil:

  • Øke kunnskapen om bærekraft og kvalitet ift norsk ull.
  • Øke fokuset på kjøp og bruk av norsk ull.
  • Belyse viktigheten ved å videreføre kulturarv i form av bunad-, tove- og
  • strikketradisjon.
  • Importere mindre ull.
  • Finne løsninger på hvordan bruke mer ull fra ulike raser med ulik ull-klassifisering i Norge.
  • Sette krav til tydelig merking i forhold til opprinnelsesland og produksjonsland av tekstiler.
  • Øke prisen til bonde slik at en større del av ulla som produseres blir levert inn.

Vedtatt av Senterungdommens 72. landsmøte november 2021