Meny
Bli medlem
Resolusjoner

Felles innsats mot hatkriminalitet

12.01.2024

Som følge av Israel-Palestina-konflikten har jøder den siste tiden opplevd økt trakassering og hatkriminalitet. Dette 86 år etter at Kystallnatta markerte starten på tysk jødeforfølgelse og andre verdenskrig, hvor over fem millioner jøder mista livet.

  I tillegg vitner angrepet 25. Juni 2022 om at det er folk i Norge som har har svært negative holdninger mot LHBT-personer, og som følge av at angrepet blei utført av ekstreme islamister, har dette igjen ført til økt hets mot muslimer. Det fører til at skeive muslimer settes i en umulig posisjon hvor de på den ene sida risikerer å få skylda for angrepet, samtidig som de også var målet for terroren. Å sette ulike grupper opp mot hverandre skaper dobbelt minoritetsstress, kunstige skiller og fjerner fokuset fra ekstremisme og terrorisme, som ingen tjener noe godt på.

 Videre er det fortsatt Utøya-overlevende som får trusler og meldinger om at de burde blitt truffet av terroristen mens de var der. Det er heller ikke bare jøder, muslimer, skeive og ungdomspolitikere som blir utsatt for hat og vold - lista er lengre enn som så. Ingen fortjener å bli uthengt, trakassert, utsatt for tortur, vold, eller bli drept på bakgrunn av sin identitet. Hvor du er født eller hvem du er født som skal ikke ha noe å si for hvordan du blir behandla i samfunnet.

 Det er ens ord og handlinger man skal bli dømt for, ikke hudfarge, religion, funksjonsvariasjon, legning eller identitet. Derfor må vi jobbe hardt for å både sanksjonere og forebygge trakasserende handlinger som retter seg dette. Rettsvesenet og politiet har en viktig oppgave med å sanksjonere, men barnehage, skolevesenet og hele samfunnet ellers har også en viktig rolle i å slå ned på og forebygge hatkriminalitet for å unngå at negative holdninger får grofeste fra tidlig alder.

Innsendt Oslo Senterungdom

Vedtatt av landsmøtet 2023