Meny
Bli medlem
Resolusjoner

Digitalskatt i en digitalisert verden

23.06.2020

Norge og andre land taper store summer hvert eneste år på å ikke kreve skatt av digital selskap. Verden utvikler seg digitalt hver eneste dag og utviklingen fører med seg tap. Norske mediehus er avhengige av sosiale mediers algoritmer, og selskapene tar enorme mengder annonsekroner fra medienorge. Det skader riks-, regional- og lokalaviser i hele landet. Det er heller ikke rettferdig at digitale selskap ikke betaler skatt i land hvor verdiskapningen foregår, sånn som andre selskap må gjøre.

Alle selskaper som markedsfører seg til norske brukere, skal skatte til Norge. Selskaper som tilbyr nettjenester som er ulovlige i Norge skal stenges ute av det norske markedet. Samarbeidet med OECD og IF vil gjøre at Norge blir med i de internasjonale skattereglene. Prosessen går stadig fremover og antas å være ferdig i utgangen av 2020. Det er likevel mye arbeid som gjenstår, og USAs president Donald Trump vil gjøre sitt beste for at reformen ikke skal bli utarbeidet. Dette grunnet at digitalskatten vil treffe flere store amerikanske selskap.

En digitalskatt vil gi like konkurransevilkår for norske og utenlandske bedrifter, når digitale plattformer brukes i Norge. Dette vil sikre norske arbeidsplasser og redusere risikoen for utflagging av norske selskap. En digitalskatt vil også hindre skatteparadis og smutthull for å unngå skatt. 

Senterungdommen mener at:

  • Digitalskatt må innføres snarest.
  • Norge skal være pådriver for OECDs arbeid med innføring av internasjonal digitalskatt og skape et fungerende permanent internasjonalt skattesystem for den digitale økonomien.
  • Det må gjennomføres en utredning som ser på hvordan en digitalskatt kan innføres i Norge og hvordan dette vil påvirke norsk næringsliv, samt med en kartlegging av hvilke digitale skatteinntekter Norge taper per i dag.